top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Olympiavoittaja Chopra harjoitteli Kuortaneella


Suomalaisen huippu-urheilun valtiolta saamat tuet ovat vuositasolla reilu 10 miljoonaa euroa. Samaan aikaan juuri PSG:n kanssa sopimuksen tehnyt Leo Messi tienaa yksin yhdessä kaudessa 25 miljoonaa euroa, siis tuplaten sen mikä koko suomalaiseen huippu-urheiluun satsataan vuodessa.


-Tämän vuoksi nyt valittu linja, jossa huippuosaaminen keskitetään kahdeksaan valtakunnalliseen valmennuskeskukseen, on se oikea linja, painottaa Kuortaneen huippu-urheilukeskuksen johtaja Tapio Korjus.


-Valmennuskeskuksissa on palkattuja valmentajia, hierojia, fysioteraputteja, ravintoterapeutteja ja muita tukihenkilöitä. Meillä ei ole yksinkertaisesti rahaa levittää organisaatiota enempää, vaan sen keskittäminen takaa tuloksia, Korjus perustelee.


Korjus kuului aikanaan huippu-urheilun uudistamista tehneeseen Humu-työryhmään. Hän allekirjoittaa yhä ne päätökset, on jopa ylpeä niistä.


-Me uudistimme koko olympiakomitean huippu-urheilun. Loimme pohjan, joka tuo varmasti huippuja ja mitaleja tulevaisuudessa.


-Huippu-urheiluyksikön johto on tehnyt loistavaa työtä suomalaisen urheilun eteen. Meidän pitää olla ylpeitä siitä työstä.


Korjus painottaa, että Humu asetti tavoitteeksi Suomen nousun pohjoismaiden ykköseksi 2020-luvulla.


-Ei ole mitenkään mahdotonta, että jo Pariisin olympialaisista tulisi 5-6 mitalia, hän muistuttaa.


-Vuoden 2012 jälkeen Suomessa alettiin toteuttaa Humun esittämiä korjausliikkeitä. Ne muuten hyväksytettin sekä Opetus-ja kulttuuriministeriössä kuin myös Olympiakomitean hallituksessa. Kaikilta saatiin hyväksyntä toimille, Korjus painottaa.


Hän itse on toteuttamassa tuota ohjelmaa Kuortaneella.


-Meillä on jo kolmisenkymmentä palkattua valmentajaa. Kuortaneella kaikki lähtee jo urheilulukiosta, siellä aloitti juuri opiskelun 180 opiskelijaa. Heillä on opistolla loistavat harjoitusolosuhteet ja kaikki tukipalvelut käytettävissä.


Korjus analysoi suomalaisten olympiamenestystä ja tulevaisuuden näkymiä päätoimittaja Jari Porttilan Podcastissa Kisakatsomo. Voin kuunnella sen täältä: https://open.spotify.com/episode/2cLeP4ZM1BNgs0ptXpMl3V


Korjus muistuttaa, että olosuhteet ovat Suomessa luotu niin hyviksi, että maailman huiput hakeutuvat tänne harjoittelemaan. Viimeksi keihäänheiton olympiavoittaja Neeraj Chopra harjoitteli kaksi kuukautta vuonna 2018 Uwe Hohnin johdolla Kuortaneella.


-Maailman huiput hakeutuvat meille harjoittelemaan. Se kertoo ainakin sen, että olosuhteemme ovat kunnossa.


Chopran ohella myös Keshorn Walcott on harjoitellut pitkiä jaksoja Kuortaneella, samoin Julius Yego.


Jari Porttila


296 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page