Koronaepidemia on kurittanut urheiluseuroja rajulla kädellä, niin myös pesäpallossa. Kun heinäkuun ottelut ovat keskimääräisesti vetäneet 2000-3000 katsojaa, niin nyt monella kentällä on jouduttu rajoitusten vuoksi tyytymään alle 1000 katsojan määriin.
Se rassaa seurojen taloutta ja keinoja ammottavan mustan aukon sulkemiseksi pohditaan yötä päivää. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Vimpelin Veto. Normaalisti Vedon kotipelit vetävät heinäkuussa keskimäärin 2500 maksanutta katsojaa. Lipun hinta on ollut 15 euroa, kaikki eivät maksa täyttä hintaa, joten otetaan lipun keskiarvohinnaksi 10 euroa. Se tekee lipputuottoina noin 25 000 euroa peliä kohden.
Nyt kentälle saa ottaa maksimissaan 950 katsojaa 20 euron lipulla. Se tekee rahassa 19 000 euroa. Erotukseen, 6000 euroon pitää vielä lisätä kioskimyynti, joten kaikkiaan puhutaan 10 000 euron menetyksistä ottelua kohden. Kotipelejä on 12, eli kokonaissumma on 120 000 euroa. Se on valtava summa seuralle, jonka tulot perustuvat juurikin pelitapahtumiin.
Vielä suuremmaksi tappiot nousevat pudotuspelien myötä, jos rajoituksia ei pureta.
Yhdeksi keinoksi tappioiden pienentämiseksi on otettu fanikameralähetys. Fanikamerassahan on perinteisesti näytetty yhden kameran laajaa kuvaa kentästä ja jos kuuluttajan ääni kuuluu, niin se on toiminut selostuksena.
Sotkamon Jymy on tuottanut jo muutaman kauden ajan omaa Jymy-TV:tä, jossa katsojalle tarjotaan selostus ja monikameratuotanto pelistä. Nyt samaan ovat lähteneet mukaan ainakin Vimpelin Veto ja Kempeleen Kiri. Kummankin pelit selostetaan kommentaattorin kera ja käytössä on myös useampi kamera.
VetoTV on tuotannoltaan jo lähellä Ruutu-palvelun varsinaista ykköstuotetta, ns. Nelosen tuotannon pääottelua. Vedolla on 20 minuutin alkustudio, haastatteluja ennen peliä ja jopa pelin aikana, puoliajan studio jossa vieraita ympäri Suomea, sekä pitkä loppuanalyysit sisältävä jälkistudio. Viimeksi VetoTV näytti myös ottelun jälkeisen lehdistötilaisuuden.
Kempeleen ja Vimpelin tuotannon pontimena on ollut juuri korona-aika. Kun kentälle ei pääse edes puolet normaalista yleisömäärästä, on heille haluttu tarjota pelinautinto Ruutu palvelun kautta. Siinä on onnistuttu mainiosti.
Samalla seurat ovat huomanneet, että pelin yhteydessä voi näyttää myös mainoksia ja tätä kautta seurat pystyvät hiukan paikkaamaan taloudellista tilannetta. Kun ottelujen katsojamäärät liikkuvat jo tuhansissa ja kohderyhmäkin on hyvin rajattavissa, kiinnostaa tuote myös mainostajia. Tarjoaahan Ruutu valtakunnallisen näkyvyyden.
Samalla kun seurat ovat kasanneet talkoovoimin lähetyksiä, ovat yleisön vaatimukset kasvaneet. Keskustelupalstoilla moititaan välillä kuvakulmia ja kameran heilumista, selostajista nyt puhumattakaan. Suuren yleisön olisi kuitenkin hyvä muistaa, että siinä kun Nelosen päälähetystä ovat tekemässä palkkaa työstään saavat ammattilaiset, ovat fanikameratuotannot puhtaasti talkoovoimin ja amatöörien tekemiä lähetyksiä.
Selostajia ja kommentaattoreita on myös moitittu siitä, että he ovat liikaa kotijoukkueen puolella. Palataanpa nyt lähtötilanteeseen. Kyseessä on siis fanikameran parannettu versio, jonka tekemisestä vastaavat yleensä paikkakunnan omat osaajat. Eikös se silloin ole aika luonnollista, että tuotantotiimissä katsotaan asioita oman seuran silmälasien läpi?
Nelosen päälähetysten selostajilta voi ja pitääkin vaatia puolueettomuutta, mutta fanikameroissahan lähtökohta on se, että selostustiimi tulee paikkakunnalta. On siis aivan luonnollista, että he näkevät asiat seuralähtöisesti.
Fanikameralähetykset tuovat eetteriin myös uusia kommentaattoreita. On todella hienoa, että näin ääneen pääsee yhä suurempi joukko lajilegendoja. Harva heistä on puhetyöläinen, mutta omine näkemyksineen he tuovat mahtavan lisäarvon lähetyksiin.
Moitteiden sijaan fanilähetyksiä tuottavaaporukkaa tulisi kiittää siitä, että he uhraavat vapaa-aikansa yhteisen hyvän eteen. Auttavat seuroja taloudellisessa ahdingossa ja pistävät itsensä likoon sektorilla, jossa eivät ole aiemmin toimineet.
Samalla seurojen olisi oltava tyytyväisiä siitä, että Nelonen mahdollistaa tämän tv-tuotannon Ruutu-palvelussa. Pesäpallon lähetysoikeuksistahan ei ole maksettu seuroille euroakaan, mutta nyt ne saavat valtakunnallisen mahdollisuuden lähettää omia pelejään ja tuoda myös framille omia tukijoitaan ja mainostajia.
Tämä on Nelosen ja seurojen kannalta win-win tilanne.
Nelosen ja Ruutu-palvelun päälähetysten kannalta tämä fanikamera-tuotannon nostaminen lähelle tv-tuotantoa ja jopa sen haastamista on vain hyvä asia. Lähetyksiähän on tähän saakka pystytty tekemään ilman kilpailua, nyt haastajia löytyy jokaiselta paikkakunnalta ja se varmasti kirittää sopivasti Nelosen tuotantotiimiä.
Kaikkihan tekevät lähetyksiä lopulta katsojia varten. Kaikkien toimijoiden tarkoitus on tuottaa katsojille sellaisia lähetyksiä, joista he saavat irti täydellisen pelinautinnon.
Nelosen päälähetyksen tuotantokapasiteetti on aivan eri tasoa kuin seurojen, mutta on hienoa että vanhaa ”karvalakkiversiota” on lähdetty parantamaan talkoovoimin.
Pesäpallon valtakunnallisen näkyvyyden kannalta tilanne on loistava. Nyt voi laadukkaita tv-lähetyksiä katsoa eri kanavista lähes viikon jokaisena päivänä.
Jari Porttila
Comments