top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pesisblogi: Suosikit heti sillassa

Updated: Jul 3, 2020


Pesäpallon pääsarja alkoi melkoisilla yllätyksillä, kun kaikki suosikkijoukkueet kompuroivat enemmän tai vähemmän sarja-avauksessa.


Mestaruutta puolustava Joensuu joutui nöyrtymään kotikentällään Imatralla ja monen papereissa tämän kauden ykkössuosikiksi nostama Sotkamo meni rähmälleen kotikentällään Kempeleen Kirin edessä. Kumpikin yllätysvoitto tuli supervuoron kautta niin, että haastaja oli voittanut ensimmäisen jakson.


Joensuussa ja Sotkamossa varmasti uskottiin, että avausjakson tappion kääntäminen voitoksi toisella jaksolla olisi katkaissut haastajan selkärangan, mutta toisin kävi. Imatra kuittasi mestarien päänahan kotiutuskisan kautta ja Kempele supervuoron kautta.


Joensuun iskukyky on ollut melkoinen arvotus, kun Tuomas Jussila jätti ulkokenttään valtavan aukon ja Juha Niemi puolestaan poistui kotiutuspuolelta. Avausottelu näytti, että juuri heidän kokoiset aukot ovat joukkueessa vielä täyttämättä.


Sotkamon tappiota Kempeleelle pidän vielä Joensuun tappiota suurempana yllätyksenä. Sotkamo pelasi neljä harjoitusottelua Vimpeliä vastaan niin vakuuttavasti, että ainakin minun papereissa joukkue nousi mestaruuden ykkössuosikiksi. Avaustappiota ei voi pistää ainakaan jännityksen piikkiin, sen verran kokeneita pelimanneja Sotkamon riveistä löytyy.


Vimpeli puolestaan taipui Jymy-Jusseille hiukan ikävän kaavan mukaan. Joukkue lahjoitti toisen jakson voiton kahdella harhaheitolla Seinäjoelle ja sen jälkeen se oli menoa. Erikoista oli se, että nuo harhaheitot lähtivät juuri niiden miesten kädestä, joita sarja-avaukseen odotettiin kuin kuuta nousevaa.


Ensin Mikko Kanala visko Savonjokeen kolmospesän ohi ja kohta perään saman tempun teki Olli Heikkala. Ehkä näissä suorituksissa näkyi se, että kaksikko ei ollut harjoitellut joukkueen kanssa kuin muutaman viikon, pesän paikat olivat vielä vähän hakusessa.


Seurasin Vimpelin ottelun tarkasti ja suurimmat ongelmat olivat sisällä kärjen kohdalla. Ykkösenä pelannut Jere Saukko meni kentälle vain 50 prosentin teholla ja kakkoskärkenä ollut Viljo Sillanpää 75 prosentin. Vimpelissä peli rakentuu sen varaan, että ykköskärki toimii, jos ei, niin Perttu Ruuska jää ilman kotiutuspaikkoja.


Nyt Ruuskalle tarjoutui neljä kotiutuspaikkaa, hän onnistui niistä kolmesti. Lähes samoilla tehoilla pelasi hänen jälkeensä lyönyt Elmeri Anttila. kolme kotiutuspaikkaa ja kaksi onnistumista. Ottelun sankariksi nousi, kuinkas muuten, Seinäjoen Jukka-Pekka Vainionpää, supervuorossa ratkaisevan juoksun löi kuitenkin Atte Kontio. Seinäjoen kaikki kaikessa oli loistavasti lautasen ääressä häärinyt Henri Itävalo.


Pattijoen on veikattu pudottavan Vimpelin neljän parhaan joukosta, mutta ensimmäinen ottelu jätti vielä paljon parantamisen varaa. Joukkue toki otti ainoana neljän kärjestä voiton, mutta kun vastassa oli sarjan tyveen veikattu Siilinjärvi, ei Jussi Haapakoskella ollut syytä vielä suuriin tuuletuksiin. Etenkin kun voitto irtosi vasta toisen jakson 2-1 voitolla.


Sami Haapakoski löi Pattijoen neljästä juoksusta yhden ja toi yhden. Hänestä joukkueelle on vielä paljon apuja, kun sarja etenee.


Avausillan viimeisessä ottelussa Hyvinkää takoi puhtaan 2-0 voiton toisesta tyvipäähän veikatusta joukkueesta, eli Kankaanpäästä. Kuinka ollakaan, kaikki Hyvinkään kolme juoksu löi Juha Korhonen ja Patrik Vartama toi niistä kaksi.


Ensimmäisen kierroksen suurin voittaja oli kuitenkin laji itsessään. Kun kaikki pelit olivat lähes loppuunmyytyjä, voivat seuratkin olla tyytyväisiä.


Ne jotka ovat satsanneet kunnon olosuhteisiin, kuten Joensuun, voivat olla erityisen tyytyväisiä. Joensuun kentälle voi ottaa 2000 katsojaa, kun esimerkiksi Vimpelin stadionille voi päästää vain tuhat katsojaa. Kaikesta kuitenkin näki ja aisti, että lajin paluuta parrasvaloihin oli odotettu.


Jari Porttila

305 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page