top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Porttilan Blogi: Aidan yli olympialaisten avajaisiin


Korona-aikana urheileminen on ollut vaikeaa, välillä urheilijat ovat joutuneet kiipeämään suljetuille urheilukentille aitojen yli.


Helppoa ei ole ollut aiemminkaan. Etenkään silloin, kun Suomi yritti nostaa päätään Venäjän suurruhtinaskuntana.


Rooman piti järjestää alunalkaen vuoden 1908 olympialaiset, mutta kun tulivuori Vesuvius purkaantui 7. huhtikuuta 1906, joutui Rooma luopumaan kisoista ja ne myönnettiin nopealla aikataululla Lontoolle.


Lontooseen rakennettiin uusi, White City stadion, jolla olympialaisten avajaiset pidettiin. Suomen suurruhtinaskunta lähetti kisoihin 65 urheilijaa ja koska kisakutsun sai Suomen olympiakomitea, haluttiin suomalaisuutta korostaa myös avajaisissa.


Suomen joukkue ei suostunut marssimaan avajaisissa Venäjän lipun alla, vaan Suomen joukkue jätti ”hajuraon” emämaahan, korostaen näin sitä, että suomalaiset olivat nimenomaan suomalaisia.


Suomen joukkueen edessä marssi yleisurheilija Bruno Zilliacus kantaen kylttiä, jossa luki Finlandia.


Lontoon kisoissa saatiin aikakirjoihin Suomen ensimmäinen olympiamitalisti, yleisurheilija Verner Järvinen. Hän otti pronssia antiikkisen tyylin kiekonheitossa. Järvinen oli voittanut samassa lajissa kultaa Ateenan 1906 järjestetyissä ns. välikisoissa.


Suomen olympiahistorian virallisen ensimmäisen kultamitalin Lontoon kisoissa 1908 voitti Verner Weckman kreikkalais-roomalaisessa painissa.


Tukholman olympialaisissa 1912 Suomi menetteli avajaisissa kuten Lontoossa neljä vuotta aikaisemmin. Nyt Venäjä tajusi suurruhtinaskunnan hakevan sillä kansainvälistä huomiota ja hyväksyntää ja yritti estää Suomen osallistumisen kisoihin. KOK ja kisaisäntä Ruotsi eivät taipuneet tsaarin vaatimusten edessä ja niin Suomi sai marssia avajaisissa Finlandia-kyltin jäljessä.

Edelleenkään lippusaloissa ei näkynyt Suomen lippua, koska sellaista ei vielä ollut.

Seuraava kohu syntyi sitten Amsterdamin olympialaisissa 1928. Suomi oli itsenäinen valtio ja sai siis osallistua avajaisiin omana maanaan, oman lipun alla.


Suomen joukkue lähti avajaisiin majapaikalta hiukan myöhässä ja myöhästyi siitä hetkestä, jolloin kisajärjestäjät päästivät joukkueet stadionin uumeniin odottamaan avajaismarssia. Kun joukkue saapui sovitulle paikalle, olivat portit jo teljetty kiinni ja niiden eteen oli pakkautunut katsojia, jotka eivät enää mahtuneet stadionille. Suomalaiset olivat suljettujen porttien väärällä puolella.


Suomalaisilla ei kuitenkaan mennyt sormi suuhun. He kiersivät stadionia, löysivät aidasta matalan kohdan, jonka yli urheilijat auttoivat toisensa ja lopulta koko joukkue oli marssivalmiina siinä vaiheessa, kun tuli Suomen vuoro mennä kentälle.


Amsterdamin olympialaisten avajaiset olivat muuten ensimmäiset, joissa syttyi olympiatuli ja se paloi koko kisojen ajan. Vasta vuoden 1936 Berliinin kisoissa olympiatulen sytytti urheilija.


Jari Porttila

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page