top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Purola otti kolme voittoa Ruotsi-ottelussa


Samuel Purola pinkoi 100 ja 200 metrin sekä 4×100 metrin viestivoitoilla Suomen miesten joukkueen keulahahmoksi Tukholman Ruotsi-ottelussa. Joukkueen tappiota se ei estänyt, vaan Ruotsi voitti miesten ottelun pistein 230 – 201 ja naisten ottelun pistein 223½ – 207½.


– Tasaisesti tuli takkiin siellä täällä. Varsinkin ensimmäinen päivä olisi saanut olla meiltä parempi, Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen summasi.


Purola päätti maaottelu-urakkansa 200 metrin voittoon ja piti rajusti hänet haastaneen Ruotsin Henrik Larssonin takanaan neljän sekunnin sadasosan turvin ajalla 20,84.


– Lauantaina kramppasi hieronnan jälkeen takareisi, sitten lähentäjä niin ettei meinannut pystyä suorassa kävelemään. Ja telineissä vielä lonkan koukistaja alkoi kiusata, Purola kertaili tuntemuksia, joiden taustalla olivat kahden edellisen viikon nuorten SM-kilpailujen ja Kalevan kisojen juoksut.’


Purola ei ollut täysin tyytyväinen 200 metrin aikaansa. Hän katsoi, että kunnon puolesta olisi ollut edellytyksiä ennätykseen, mutta nyt terää söivät aiemmat juoksut.


– Kunto on hyvä, mutta ihan sen mukaista tulosta en saavuttanut. Se jää ensi kauteen, sanoi Purola, joka päättää kautensa viestinjuoksun SM-kilpailuissa kotikaupungissaan Oulussa.


Joonas Rinne löysi hyvän taisteluvauhdin maattelun päättäneelle 1500 metrille. Ruotsin Johan Rogestedtin voitolle hän ei mahtanut mitään, mutta taisteli sisukkaalla kirillä toiseksi ajalla 3.45,35. Rogestedt vei voiton ajalla 3.44,62


– Nyt oli hyväntuntuista tekemistä. Samuel Pihlström veti niin hyvin, että jouduin vähän juoksemaan ulkokaaretta siinä lopussa, kun en voinut päästä Pihlströmiä minun ja Rogestedtin väliin. Siinä tuli vähän ylimääräistä juoksumatkaa, Rinne kertaili kiritaistelua.


Topi Raitanen voitti Ruotsi-ottelun 3000 metrin estejuoksun neljännen kerran. Hannu Granberg kävi antamassa alkuvauhdin, jonka jälkeen Eemil Helander lähti vauhdittamaan juoksua eikä Raitasella ollut ongelmia nousta lopussa voittoon ajalla 8.39,00.


Helander taisteli tiukasti toisesta sijasta ja oli kolmas ajalla 8.42,12.


– Sillä lailla sovittiin, että jos ruotsalaiset eivät lähde pitämään vauhtia, Hannu ja minä pidetään sellaista rentoa vauhtia. Yritin juosta niin, että jäi vielä loppuun voimia ja hyvin pystyin vielä kierroksen kirin juoksemaan siinä lopussa, Helander sanoi.


Raitanen oli tyytyväinen, että voitto ja pisteet jäivät juoksusta Suomelle.


– Sen verran pitää Suomi-paitaa ja maaottelua arvostaa, ettei juoksusta mitään hölkkäkisaa tulee, Raitainen sanoi.


Seiväshypyssä Mikko Paavola ylitti 560 ja vei maaotteluvoiton. 545 ylittänyt Tommi Holttinen ja 532 mennyt Urho Kujanpää sinetöivät Suomen kolmoisvoiton.


Paavola meni 560 kolmannellaan ja nostatti riman sitten 575:een. Hänen viimeisiä hyppyjään oli katsomassa koko joukkue, kun seiväshyppy venyi kilpailun viimeiseksi lajiksi.


– Oli todella vaikea tuuli. Tuntui, että se tuli vähän joka suunnasta. Pienellä seipäällä yritin ”selvitä hengissä”. Se 560 ja Tommin 545 olivat noissa oloissa hyviä hyppyjä, Paavola sanoi.


– Hienoa oli yrittää sitä 575:tä, kun joukkue oli siinä katsomassa. Armand Duplantiskin oli katselemassa kilpailua. Hänen kanssaan puhuttiin seiväshypystä ja pari neuvoakin sieltä tuli.


Kolmiloikan lauantaina voittanut Simo Lipsanen ponnisti sunnuntaina pituushypyssä toiseksi tuloksella 759. Kilpailun voitti Ruotsin Thobias Montler, joka rikkoi Tommi Evilän tähänastisen maaotteluennätyksen hypättyään 824.


Hyvän syyskesän vireen löytänyt Aaron Kangas voitti moukarinheiton tuloksella 73,71. Henri Liipola täydensi Suomen kaksoisvoiton heitettyään 73,18. Tuomas Seppänen oli neljäs heitettyään 72,19.


– Kiva oli voittaa Ruotsi-ottelu, mutta aika helpolla tuli voitto, Kangas sanoi.

Kesän harjoitusjakson jälkeen Kankaan mukaan heitto kulkee, joten kausi ei päättynyt Tukholmassa.


– Kunto on hyvä, joten kilpailen vielä mielelläni, Kangas sanoi.


Kankaan suunnitelmissa on kilpailla 11. kuluvaa kuuta Tour de Hammer -kilpailusarjan päätöskilpailussa Rovaniemellä. Tulevaa vuottakin Kangas on sen verran kaavaillut, että harjoitteluun on tulossa joitakin muutoksia.


– Voimaharjoittelua on tarkoitus muuttaa ja ulkomaanleirejä tulee ohjelmaan, kun niitä ei viime vuonna ollut. Siellä haetaan lisää tehoheittoja, Kangas sanoi.


104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page