top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Saako urheilija ”uhota”?


Toni Kuusela viihtyy Kuortaneen urheiluopistolla. Foto Jari Porttila


Keihäänheittäjä Toni Kuusela ilmoitti Kisakatsomo ohjelmassa, että hän lähtee hakemaan Rooman EM-kisoista kesäkuun alussa kultaa. Piste.


Kuusela uskalsi kertoa tavoitteensa selkeästi ääneen. Samaisessa Kisakatsomo ohjelmassa viime kauden ykkösheittäjämme Oliver Helander puolestaan ilmoitti, että hänellä on Pariisin Olympialaisissa vain yksi tavoite; olympiakulta.


Rohkeaa puhetta myös Helanderilta.


Sosiaalisessa mediassa kummankin puheet on tuomittu uhoksi. ”Ensin tekoja, sitten puheita”, väki ivaa. Miksi ihmeessä?


Eivätkö urheilijat todellakaan saisi kertoa tavoitteitaan julkisesti. Pitäisikö heidän vain hokea sitä mantraa, että tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää.


Sometuomarien mielestä pitäisi. Näiden, usein nimimerkkien takaa toimivien henkilöiden on helppo arvostella maan kärkikastiin kuuluvia urheilijoita. Heitä ”pilkataan” kuin näkyvimpiä poliitikkoja.


Kaikki urheilua jotenkin säännöllisesti seuraavat ymmärtävät sen, että sekä Rooman että Pariisin keihäsfinaaliin pääsevät tavoittelevat finaalissa vain voittoa. Toisille sen saavuttaminen on todennäköisempää kuin toisille, mutta periaatteessa se on kaikille mahdollista.


Kaikki keihäänheittoa seuraavat ymmärtävät, että jos heittää koko kauden 88-90 metrin kaaria, on voittaminen todennäköisepää kuin heittäjälle jonka ”kasa” on 83 metrissä.


Jokainen lajia seuraava tietää myös sen, että kun kaikki osuu kohdalleen 83 metrin miehellä, voi hänkin kiskaista kultaa tuovan kaaren.


Käypä katsomassa Toni Kuuselan haastattelu Kisakatsomon Youtube-kanavalla https://www.youtube.com/watch?v=_TtYTCCSHws niin tiedät mistä on kyse. Kyllä hän voi palata Roomasta kotiin jopa kultamitalin kanssa, joskaan se ei ole yhtä todennäköistä kuin Oliver Helanderin voitto.


Uusimman Kisakatsomo-ohjelman voit katsoa ilmaiseksi täältä: https://www.mtv.fi/video/07ab7518639751e07015/jakso-2-kisakatsomo-yleisurheilumakasiini


Suomesta lähtee Glaskown MM-halleihin yhdeksän urheilijan joukkue. Mitaliehdokkaista Wilma Murto taistelee kultamitalista.


Kahdeksan parhaan joukkoon on hyvät mahdollisuudet Reetta Hurskeella ja Ella Junnilalla.

Todellinen jokeri on Eveliina Määttänen. Jos kaikki menee finaalissa nappiin, voi hän palata kotiin jopa mitalin kanssa.


Käytännössä siis puolella joukkueen urheilijoista on hyvät mahdollisuudet edetä kisoissa aina finaaliin saakka.


Kerrataan vielä, että viimeisimmän MM-hallien kultamitalin on tuonut Suomeen Mika Halvari. Hän voitti kuulan Barcelonassa 1995. Voittotulos oli 20.74.


JARI PORTTILA

304 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page