top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Sotkamon korkeushyppypatjan mysteeri selvisi


Pesäpallon superissa pelaavan Sotkamon Jymyn kotikentällä mainoskylttien takana olevan korkeushyppypatjan mysteeri selvisi Maximusportin selvityksessä. Patja on sijoitettu takarajan taakse keskellä olevan mainoksen taakse.


Vierasjoukkueet ovat epäilleet, että sen tarkoituksena on tukkia keskeltä tulevat läpilyönnit ja samalla Sotkamon kopparit voisivat pelata enemmän rajoilla. Viimeksi asiasta kohistiin Vimpelin vierailtua Sotkamossa, kun Vimpelin kaksi läpilyöntiä pysähtyi mainokseen. Samaan aikaan Sotkamo tykitti läpilyöntejä kolmosrajasta.


-Olen tiedustellut asiaa Jymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmaselta ja selitys oli kyllä vedenpitävä, Pesäpalloliiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen painottaa.


-Kuosmasen mukaan kunta on määrännyt, että korkeushyppypatjan on oltava kentällä, koska Sotkamossa on SM-tason korkeushyppääjä.


Kuosmanen vahvistaa tämän.


-Se patja on ollut siellä kolmisen vuotta ja olen yrittänyt vääntää asiasta kunnan kanssa. Heidän kantansa on se, että patjan on oltava urheilukentällä, joka on pesäpallokentän yhteydessä.


Kemppainen oli myös tiedustellut, eikö patjaa voisi siirtää aina pelin ajaksi jonnekin muualle. Patja kuitenkin painaa satoja kiloja, joten se pitäisi tehdä traktorilla ja siihen eivät kuulemma seuran rahkeet riitä.


-Se on vain niin iso ja painava, että meidän rahkeet eivät siihen riitä.


-Patja on ollut mainosten takana pitkään, mutta vasta nyt siihen on kiinnitetty huomiota. Patja ei ole kovin esteettisen näköinen ja sen vuoksi sen eteen on laitettu normaalin pelimainokset.

Este on siis kiinteä ja se on ollut myös vierasjoukkueiden nähtävissä ennen peliä, Kuosmanen huokaa maximusportin haastattelussa.


-Meillä on sen verran kovia kavereita lyömässä, että itsekin saisin mielelläni sen keskustankin vapaaksi läpilyönneille, Kuosmanen painottaa.


-Lyöjien ja kopparien tehtävä on aina käydä tutkimassa kenttää ja sen taustoja ennen peliä ja tehdä omat pelisuunnitelmat sen mukaan, Kemppainen muistuttaa.


-Patjan paikka on ollut koko ajan kaikkien tiedossa, joten siinä mielessä siitä ei ole ollut hyötyä kenellekään, eikä se ole sääntöjen vastainen.


Sotkamossa on myös siirrelty kaaren takana olevia mainoksia ainakin Manse PP-ottelussa. Ennen pelin alkua yhtä mainosta käännettiin Jymyn kärjen toimesta ja ennen supervuoron Mansen sisävuoroa kahta vaaleapohjaista mainosta käännettiin outoon kulmaan. Tilanteet voi katsoa ottelun tallenteesta.


-Auringon heijastuminen on joillain kentillä ongelma. Kaaren takana olevat mainokset ovat parhailla paikoilla, mutta ne pitäisi tehdä heijastamattomasta materiaalista, Kemppainen pohtii.


-Auringon laskiessa pelaajamme siirsivät mainoksia, jotta ne eivät heijastaisi aurinko etukentälle. Se oli ihan turvallisuuskysymys, Kuosmanen muistuttaa.


-Meillä asiaan ovat kiinnittäneet huomiota lähinnä ne firmat joiden mainoksia on siirrelty eri kulmiin. Niin on kuitenkin ollut pakko tehdä turvallisuuden vuoksi.


Pesäpallossa ei ole määritelty pelikentän ulkopuolisia kriteerejä. Tuomaristo käy aina ennen peliä pelinjohtajien kanssa palaverin, jossa ilmoitetaan myös kentän rajoitukset, eli paikat jonne pallon mennessä saa edetä vain yhden pesävälin yli. Yleensä rajoitukset koskevat katsomoalueita.


Jari Porttila

4,109 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page