top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Stoch oli sysätä Ahosen viidenneksi

Puolan Kamil Stoch uskoi vielä eilen illalla, ettei hän pääse edes hyppäämään Mäkiviikon avauskisassa Oberstdorfissa. Tiistaina hän jännitti viimeisenä tornista alas tulleen Saksan Karl Geigerin pisteitä, Stoch johti vielä siinä vaiheessa kisaa.

Geiger ohitti Stochin 2,8 pisteellä, eli kahdella metrillä. Samalla se merkitsi sitä, että Stoch ei sysännyt Janne Ahosta viidenneksi tilastossa, jossa huomioidaan hyppääjien kaikkien aikojen maailmancupin voittojen määrä. Puolalaisella ja Ahosella on voittoja yhä 34.

Sen Stoch tiistaina näytti, että hän taistelee tosissaan uransa kolmannesta Mäkiviikon kokonaisvoitosta. Ahosella noita voittoja on ennätykselliset viisi. Siis Mäkiviikon kokonaisvoittoja, ei suinkaan Mäkiviikon yksittäisten kilpailujen voittoja.

Eniten mäkiviikon yksittäisiä voittoja on Björn Wirkolalla ja Jens Weisflogilla, kumpikin on voittanut 10 kisaa. Ahonen tuleekin sitten seuraavana 9 voitollaan, samaan on pystynyt yhä hyppäävä Gregor Schlierenzauer. Matti Nykänen on tilastossa seuraavana seitsemällä voitollaan.

Kamil Stochilla on yksittäisiä kisavoittoja viisi, hän on myös yksi niistä kolmesta hyppääjästä, joka on voittanut kaikki neljä osakilpailua saman Mäkiviikon aikana.

Geiger otti taas uransa ensimmäisen voiton mäkiviikolla. Edellisen kerran saksalainen oli voittanut Obertsdorfissa, saksalaisten kotimäessä vuonna 2015, kun Severin Freund liiteli voittoon. Silloin katsomo on täynnä, nyt täysin tyhjä.

Vanha totuushan on se, ettei mäkiviikkoa voiteta Oberissa, mutta se voidaan hävitä siellä.

Esimerkiksi kun Ahonen voitti viidennen Mäkiviikkonsa 2007-2008, oli hän Oberissa kolmas.

Nyt kärjessä on tiukkaa. Geigerin ja kuudentena olevan Stefan Kraftin välinen ero on 17,5 pistettä. Laskisin Kraftin omaavan yhä mahdollisuudet taisteluun kärkisijoista. Geigerin niskaan hengittää siis Stoch (-2,8), sitten seuraavat ovat järjestyksessä Lindvik (-5,9), Granerud (-11,1) ja Eisenbichler (-16,8).

Antti Aalto jatkoi tasaisia esityksiään ja oli lopulta kisassa sijalla 23. Niko Kytösaho oli harmittavasti ensimmäinen toiselta kierrokselta karsiutunut, eli sija oli 31.