top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Suomalaiset tekivät historiaa EM-maastoissa

Maastojuoksun EM-kisojen mutaiset sankarit, Ilona Mononen ja Nathalie Blomqvist. Kuva SUL.

Suomalaiset naisjuoksijat, Ilona Mononen ja Nathalie Blomqvist tekivät hstoriaa maastojuoksun EM-kisoissa Brysselissä. Kaksikko otti hopeaa ja pronssia U23-sarjan 7 kilometrin kilpailussa. Suomalaisjuoksijat eivät ole koskaan aikaisemmin saalistaneet kahta mitalia samasta kisasta.

Mestaruuden voitti ylivoimaisesti kesällä Espoossa alle 23-vuotiaiden 5000 metriäkin voittanut skotti Megan Keith, hän voitti mestaruuden minuutin ja 23 sekunnin erolla Monoseen. Mononen kukisti puolestaan Blomqvistin 11 sekunnilla.

– Oli aika paljon henkistä ja fyysistä latausta tähän kilpailuun. Tätä edelsi neljän viikon leiri Pajulahdessa, joka onnistui tosi hyvin. Pystyin vain unelmoimaan mitalista, mutta sanoin sen ääneen. Koska jos ei sitä tee, mitaliakaan ei tule, Mononen totesi SUL:n tiedotteessa.

Mononen voitti vuosi sitten pronssia 19-vuotiaitten EM-maastoissa, nyt Lahden Ahkeraa edustava juoksija nappasi siis hopeaa U23 sarjassa. Mononen täyttää joulukuun 18. päivänä 20 vuotta.

Mononen juoksi tänä kesänä ennätyksensä 1500 ja 10 000 metrillä. Kalevan kisoissa hän otti 5000 metrillä hopeaa.

Blomqvist on 22-vuotias juoksija, jonka palkintokaapista löytyy jo viisi Kalevan kisojen mitalia 1500 metriltä, niistä kaksi on kultaista, viimeisin tältä kesältä. Blomqvist oli mukana myös viime kesän MM-kisoissa, mutta siellä tie nousi pystyyn 1500 metrin alkuerissä.

– Oli tosi siistiä juosta. Ilonan kanssa saimme voimia toisistamme. Juoksu kulki hyvin ja tuntui rennolta, vaikka reitti oli tuollainen. Pyrin vain koko ajan löytämään paikkaa, johon jalka ei uppoaisi, Blomqvist totesi SUL:n tiedotteessa.

Miesten U23-sarjassa Turun Mustafe Muuse oli yhdeksäs ja Santtu Heikkinen 11:sta. Muuse on hyvä maastojuoksija, mutta kesä ei tuottanut radalla toivottua kehitystä.

Heikkisen nousua 7 km matkalla sijalle 11 voidaan pitää melkoisena suorituksena, sillä hänet tunnetaan paremmin mailerina. Heikkinen voitti viime kesänä hopeaa Kalevan Kisojen 1500 metrillä ja hän juoksi kesällä matkan ennätyksekseen 3.37,62.

Heikkinen hävisi Muuselle vain kolme sekuntia, eikä kultaankaan ollut matkaa kuin 36 sekuntia.

– Reitti asetti vauhtirajoituksen. Oli tosi vaikea juosta, kun tuntui, ettei päässyt mihinkään. Tuli kisan aikana mieleen, että tätä varten olisi pitänyt harjoitella suolla, Heikkinen manasi.

Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal voitti naisten Euroopan mestaruuden ja miesten mestaruuden vei Ranskan Yann Schrub.