top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Suomelle kaikkien aikojen saalis nuorten MM-kisoissa


Järjestävä maa Kenia voitti mitalitilaston yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa kotikentällään Nairobissa, Suomi sijoittui tuossa tilastossa komeasti toiseksi.


Suomen joukkue saavutti Keniassa neljä maailmanmestaruutta, mikä oli toiseksi suurin määrä kahdeksan kultamitalia voittaneen Kenian jälkeen.


Suomen joukkueen maailmanmestarit olivat Kaustisen Pohjan-Veikkojen keihäänheittäjä Janne Läspä, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 400 metrin aitajuoksija Heidi Salminen, Someron Esan moukarinheittäjä Silja Kosonen ja Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen.


Kosonen ja Vanninen olivat lajiensa suuria ennakkosuosikkeja ja voittivat mestaruutensa ylivoimaisesti. Läspä ja Salminen ovat tänä kesänä askel askelelta nousseet tuntemattomuudesta ikäluokkansa huipulle.


Nigeria ylsi Suomen tavoin neljään kultamitaliin, mutta Laihian Lujan seiväshyppääjä Juho Alasaari saavutti Suomelle lisäksi yhden hopean ja se nosti Suomen tilastossa Nigerian edelle.


Mitalien määrässä isäntämaa Kenia oli ylivoimainen. Pääosin kestävyysjuoksijoiden voimin se saavutti yhteensä 16 mitalia, joista puolet oli kultaisia. Etiopia ylsi 12 mitaliin ja Jamaika 11 mitaliin.


Suomi oli mitalimäärässä toiseksi paras Euroopan maa Ranskan jälkeen. Yhteensä 35 maata voitti mitaleita.


Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa mieliin se fakta, että osa suurista yleisurheilumaista ei osallistunut Keniassa pidettyihin kisoihin. Poissa olivat maana mm USA ja Saksa, jotka ovat normaalisti rohmunneet nuorten kisoissa mitaleita


Suomalaisurheilijoiden menestyksen arvoa se ei himmennä, sillä kukaan ei vuoden kuluttua muista kisoista kuin mitalistit.


Pitkälle menevissä johtopäätöksissä kannattaa kuitenkin palauttaa mieliin realiteetit ja se, että nyt menestyneet nuoret olisi pystyttävä saattamaan myös aikuisten sarjan huipulle.


Vanninen ja Kosonen ovat jo koittaneet siipiensä kantavuutta myös aikuisten sarjassa ja heiltä voi odottaa jo Pariisin olympialaisissa selviytymistä finaaliin. Vanninen on itse asiassa niin lahjakas, että hänestä voi hyvinkin kasvaa lajinsa supertähti.


Vanninen on ilmoittanut tavoitteekseen 7000 pisteen rajan, tähän mennessä sen on ylittänyt maailmassa vasta neljä naista.


Pistetilastossakin joka lajin kahdeksan parhaan urheilijan yhteispisteiden perusteella Kenia oli paras, Etiopia toinen ja Jamaika kolmas. Kenian pistemäärä oli 128. Pistesijoja saavutti yhteensä 63 maata.


Suomi sijoittui pistetilastossakin kahdeksanneksi ja oli Euroopan maista kolmanneksi paras Ranskan ja Puolan jälkeen. Suomen pistemäärä oli 59.

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page