top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tuuli avitti Petersin haamukaareen


Keihäänheiton hallitseva maailmanmestari Anderson Peters vastasi Timanttiigan Dohan avauksen kovimmasta tuloksesta. Peters kiskaisi Grenadan ennätyksen 93.07, tulos on keihään kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi paras tulos.


-Tänään kaikki onnistui täydellisesti ja olosuhteet olivat loistavat, kertoi Peter kisan jälkeen.


Kilpailu heitettiin huippuolosuhteisiin. Heittosuunta muutettiin kilpailijoiden vaatimuksesta niin, että he saivat taakseen kovan myötätuulen. Juoksumatkoilla se oli parhaimmillaan yli 6 metriä sekunnissa, keihään lakikorkeudessa varmasti enemmän.


Peters sai keihäänsä juuri oikeaan asentoon ja kuvista näki, kuinka hänen keihäänsä suorastaan liisivät tuulipatjan päällä. Peters ylitti kisassa 90 metrin rajan ensimmäisen kerran uransa aikana, ja vielä kahdesti. Toiseksi paras heitto kantoi 90.18.


Peter paransi kilpailussa ennätystään kuudella metrillä. Aki Parviainen pysyi kaikkien aikojen tilastossa Petersin edellä kahden sentin turvin. Peters kohtaa maailman ykkösheittäjä Johannes Vetterin kesäkuun 14. päivänä Turussa PNG-kisoissa.


Kilpailu oli todella kovatasoinen, sillä toiseksi tullut Tshekin Jakub Vadlejch heitti 90.88. Olympialaisten hopeamitalisti ylitti myös ensimmäisen kerran 90 metrin rajan. Tshekki ohitti kaikkien aikojen tilastossa Kimmo Kinnusen kuudella sentillä.


Toisaalta kilpailu oli myös vaikea niille heittäjille, jotka eivät osanneet heittää kovaan myötäiseen. Saksan Thomas Röhler jäi tulokseen 72.51 ja Ruotsin Kim Amb tulokseen 65.70.


Topi Raitanen joutui kovaan testiin heti kauden avauskisassaan 3000 metrin estejuoksussa. Huippuvastuksen lisäksi vastassa oli 30 asteen helle ja varsinkin kova tuuli, joka heikensi juoksuaikoja pitkillä matkoilla.


Raitasen sijoitus oli 11:s ajalla 8.38,75. Raitanen lähti tavoittelemaan vähintään 8.25 alitusta.


Raitasta aika ei tyydyttänyt, mutta kauden avaus ei ollut helppo myöskään olosuhteiden puolesta.


– Täysi työpäivä se oli. Tuuli oli kova ja ilmassa oli hiekkapölyä. Sen tunsi itse keuhkoissa ja kuulee nyt, kuinka jengi tässä vieressä yskii, Raitanen totesi tuoreeltaan juoksun jälkeen.


– Jo verryttelyssä tunsin hiekkapölyn silmissä, mutta siihen juoksu ei kaatunut. Nyt ei ollut hyvä jalka, enkä saanut niin sanotusti hengityksen puolesta apuja, enkä sellaista iskua päälle.


Raitasen seuraava 3000 metrin estejuoksustartti on kuun lopussa Ostravassa ja sitä ennen hän juoksee Lahdessa 25. toukokuuta gp-kilpailun sileän 3000 metriä.


– Isoa kuvaa tämä juoksu ei muuta. Olen tehnyt koko kevään hyviä harjoituksia ja nyt teen hyvän valmistautumisen Ostravaan. Lahdessa saan yhden startin ennen sitä, Raitanen sanoi.


Raitasen vastus oli kovin mahdollinen, kun starttiviivalla oli viime kesän Tokion olympialaisten viisi parasta juoksijaa mitalikolmikon Marokon Soufiane El Bakkalin, Etiopian Lamecha Girman ja Kenian Benjamin Kigenin johdolla. Peräti seitsemän juoksijan ennätys oli alle 8.10:n.


El Bakkali ja Girma, Tokion kulta- ja hopeamitalistit, kävivät sadasosakamppailun kisan voitosta ajoin 8.09,66 ja 8.09,67, mutta sen jälkeen juoksijoiden erot venähtivät suuriksi.

126 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page