top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Uudet tuulet puhalsivat Rukalla


Jasmi Joensuu oli heti kauden avauksessa finaalissa.


Suomalaisessa hiihdossa ja erityisesti sprintissä puhaltavat vihdoin uudet tuulet !


Jasmi Joensuun nousu finaaliin ei ollut enää mikään yllätys, mutta tapa jolla hän sinne selvitti tiensä oli vakuuttava. Enää ei tarvitse niin kauheasti jännittää selviääkö Joensuu välieristä finaaliin, hänen perustasonsa on noussut taas vähintään yhdellä pykälällä. Se tietää finaalipaikkaa. Nyt sillä vauhdilla irtosi kuudes sija.


Rukan rataprofiili ei ole paras mahdollinen Joensuulle ja se näkyi finaalissa. Viimeinen nousu oli nyt liikaa, mutta maailmancupin muissa kisoissa rataprofiili suosii Joensuuta, jos vertailukohdaksi otetaan kevyet ruotsalaishiihtäjät.


Olin jo kauden avauksen jälkeen sitä mieltä, että Joensuu nousee tällä kaudella palkintopallille, eikä tuota arviota ole syytä muuttaa.


Joensuu on syntynyt vuonna 1996, hänen vanavedessään nuoret suomalaiset osoittivat, että pian Suomestakin löytyy useampi kansainväliseen kärkeen lukeutuva sprintteri.


Katri Lylynperä oli kokeneista hiihtäjistä sijalla 11, mutta sen jälkeen alkoi nuorten suomalaisten vyöry kohti kärkeä. Vuonna 2000 syntynyt Amanda Saari oli 13:sta ja vuonna 2001 syntynyt Hilla Niemelä oli 21:nen.


Saari oli jo viime vuonna Rukalla 15:sta, mutta sen jälkeen ei maailmancupin pisteitä tullutkaan. Nyt avaus oli pari pykälää parempi, eikä tämä varmasti jää hänen ainoaksi maailmancupin pistesijaksi tällä kaudella.


Hilla Niemelä hiihti myös uransa parhaan maailmancupin kisan. Viime vuonna hän oli Rukalla 25:s , nyt jo 21:nen. Niemelän kehitys on ollut samalla käyrällä Saaren kanssa, kumpikin on nousemassa kohti maailman kärkeä.


Maailmancupissa jaetaan 50 parhaalle pisteitä, sprintissä suomalaisista naisista ylsi pisteille 11 hiihtäjää. Se että Kerttu Niskanen otti 36 pistettä, luo hyvän pohjan taistelulle kokonaiscupin voitosta.


Miesten sprintissä Lauri Vuorinen oli ensimmäinen finaalista pudonnut, ollen seitsemäs. Joni Mäki puristi itsensä sijalle 9. Kaksikko täytti odotukset, mutta se viimeinen nousu oli heillekin liikaa.


Myös miesten puolella 2000 luvulla syntyneet hiihtäjät tekevät väkevää nousua. Emil Liekari (21.), Wiljam Mattila (25.), Niilo Moilanen (27.) ja Eero Rantala (30.). Heistä Liekari, Mattila ja Rantala hiihtivät uransa parhaat hiihdot maailmancupissa.


Lauantaina meno ladulla vain paranee, kun Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski lasketaan irti. Iivo taistelee kympin perinteisen voitosta ja Kristakin plakintopallisijasta.


Hyvin aloitti myös yhdistetyn kaksikkomme Eero Hirvonen- Ilkka Herola. Hirvonen taisteli jopa voitosta, eikä viidettä sijaa pidä aliarvostaa. Herolakin nousi hetkeksi pääjoukkoon, jääden lopulta sijalle 10. Ehkä tämä vuosi, jopa Ruka tuo vihdoin sen henkilökohtaisen cupin voiton suomalaisille pitkään aikaan.


Mäen puolella oli hienoa, että peräti kuusi suomalaista selvitti tiensä varsinaiseen kilpailuun. Mico Ahonen pääsi nyt ensimmäisen kerran mukaan varsinaiseen maailmancupin kisaan. Voi vain kuvitella kuinka ylpeänä isä Janne seurasi Micon esityksiä Rukan mäkimontussa.


Jari Porttila / HJS Ruka

221 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page