top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Venäläistä rulettia


Erityisluvalla maailmanmestaruuden ja Euroopanmestaruuden voittanut venäläinen pikaaituri Sergei Shubenkovin doping-käry järisyttää taas mannerlaattoja. Shubenkov oli yksi niistä urheilijoista, jolle World Athletics järjestö, joka aiemmin tunnettiin IAAF:nä, oli myöntänyt erikoisluvan osallistua arvokisoihin.


Luvan Shubenkov oli saanut, kun hän oli käynyt läpi WA:n kovan testiohjelman. Nyt sama mies kärysi nesteenpoistolääkkeestä, joka jo yksin on kielletty ja jolla yleensä peitellään kovempien aineiden käyttöä.


O Tempora, O Mores. Oi aikoja, oi tapoja.


Shubenkovin käry vei kertaheitolla uskottavuuden koko Venäjän antidoping-ohjelmalta. Jos siis sellaista oli edes olemassa.


Grigori Rodshenko tosin kertoi viime vuonna julkaistussa kirjassaan ”Voitto tai kuolema” karmaisevia esimerkkejä valtiojohtoisesta ja laajalle levinneestä doping-kulttuurista Venäjällä. Esimerkit olivat lähes mielikuvituksellisia, mutta Shubenkovin käryn myötä entistä enemmän uskottavia.


Kun puu kasvattaa vain mätiä omenoita, on niistä mahdotonta tehdä makeaa hilloa.

Shubenkov täyttää tänä vuonna 31-vuotta. Pikajuoksijana hän on auttamatta kääntymässä kohti auringonlaskua. Koronaepidemia ajoi doping-testauksen maailmanlaajuisesti lähes olemattomiin ja niinpä houkutus kiellettyjen aineitten käyttöön kasvoi ilmeisesti liian suureksi.


Jos ne aineet nyt ylipäätänsä tulivat mukaan kuvioihin vasta nyt.


Shubenkov on noussut MM-kisoissa palkintopallille joka kerta Moskovan kisoista 2013 lähtien. Rodshenko kertoi kirjassaan, että valtiollinen doping-ohjelma oli käytössä jo silloin.


Shubenkovin palkintokaapissa on siis neljä MM-mitalia.


EM-kisoissa suora on lähes yhtä mahtava. Kaksi kultaa ja yksi hopea. Ainoa mikä puuttuu on olympiamitali. Nyt se jää ikuiseksi haaveeksi.


Vai oliko juuri sen saavuttaminen sytyke dopingin käyttöön ? Mene ja tiedä.


Shubenkovin käry heittää kuitenkin mustia pilviä jälleen kerran koko Venäjän huippu-urheilun ylle. Ryhtiliikettä on odotettu sen jälkeen kun maa sai CAS:lle tehtyjen valitusten ja vetoomusten kautta lievennettyä kansainvälistä doping-pannaa neljästä vuodesta kahteen vuoteen.


Päätöstä arvosteltiin tuoreeltaan, nyt se varmasti nostetaan taas tikun nokkaan.


Jari Porttila


71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page